Witamina D3

Witamina D3

Witamina D3 to witamina rozpuszczalna w tłuszczach o właściwościach hormonalnych. Jego głównym zadaniem jest wchłanianie i regulacja wapnia i fosforu w organizmie. Niewiele jest pokarmów zawierających tę witaminę w ilościach, które nie zaspokajają codziennych potrzeb. Jeśli masz dysfunkcję jelit, wątroby i pęcherzyka żółciowego, witamina D3 nie jest wchłaniana z pożywienia.

Ponadto pod wpływem promieniowania UV syntezę witaminy D3 w organizmie utrudnia wiele czynników: wiek, miejsce zamieszkania, stopień zanieczyszczenia powietrza, stosowanie filtrów przeciwsłonecznych. Aby wzmocnić układ odpornościowy, lekarze zalecają przyjmowanie witaminy D3 z lanoliny, która jest najlepiej przyswajalna przez organizm.

Po co brać witaminę D3 z lanoliny?

Niedobór witaminy D3 zmniejsza wchłanianie wapnia z pożywienia i zmniejsza gęstość kości. Utrzymanie tego stanu przez długi czas może prowadzić do krzywicy u dzieci i osteomalacji (zmiękczenia kości) u dorosłych. Mając to na uwadze, witaminę D3 należy przyjmować dodatkowo w formie suplementu. Wykazano, że witamina D3 w lanolinie jest niezbędna dla kości, zębów i układu odpornościowego, pomagając organizmowi lepiej ją wchłaniać.

Kto powinien zażywać witaminę D3?

Witaminę D3 najlepiej pozyskiwać z pożywienia lub regularnej ekspozycji na słońce. Ale D3 może być jedną z niewielu syntetycznych witamin, którym oficjalna medycyna nie mówi „nie” w zapobieganiu wielu poważnym chorobom, głównie rakowi prostaty i piersi. W szczególności lekarze zalecają przyjmowanie 1000 IU witaminy D3 z lanoliny (lub więcej) dziennie w okresie zimowym, kiedy jest mało słonecznych dni. Osoby starsze i rzadko wygrzewające się na słońcu powinny korzystać z niego przez cały rok. Ważne jest, aby unikać niedoboru D3, który występuje u ponad 90% populacji.

Co to jest lanolina?

Lanolina to naturalny wosk lub tłuszcz wytwarzany przez gruczoły łojowe zwierząt. To on chroni włosy przed wodą i utrzymuje je suche przez cały rok. Witamina D3, którą ludzie wykorzystują w lanolinie, jest pozyskiwana z wełny. Istnieją specjalne rasy, z których wełna może uzyskać spore ilości lanoliny. Dlatego jest to produkt całkowicie naturalny. Dzięki ich składowi chemicznemu uzyskuje się szereg pochodnych o szerokim zakresie właściwości chemicznych i fizycznych. Jego właściwości fizyczne są zbliżone do właściwości ludzkiej tkanki tłuszczowej.

Jaka jest rola witaminy D3 dla zdrowia człowieka?

  • Witamina D3 to hormon biorący udział w przetwarzaniu magnezu, wapnia i fosforu.
  • Magazynuje wapń w kościach. Jest to szczególnie ważne podczas rozwoju chrząstki, kości i zębów. Jest to konieczne, ponieważ kości i zęby są wzmocnione. Zapewnia ochronę przed utratą zębów i chorobami dziąseł.
  • Przy wystarczającej ilości D3 możesz zachować dobrą pamięć i szybko przetwarzać informacje, poprawiając nastrój i aktywność fizyczną.
  • Zapobiega starzeniu się organizmu.
  • Pomaga pozbyć się łuszczycy, jednocześnie wzmacniając odporność.
  • Może zapobiegać nowotworom i stanom zapalnym. Zapobiega wzrostowi komórek nowotworowych.
  • Jest ważny dla rozwoju mózgu dzieci i dorosłych oraz chroni przed chorobą Alzheimera i chorobą Parkinsona.
  • Może chronić komórki nerwowe lub kierować niektóre łańcuchy chemiczne we właściwym kierunku lub wszystkie naraz.
  • Może tłumić, a nawet zatrzymać astmę i przewlekłe zapalenie oskrzeli.
  • Zapobiega stanom zapalnym naczyń krwionośnych.
  • Może zapobiegać grypie i infekcjom dróg oddechowych.
  • Utrzymuje zdrowe nerwy, skórę, serce i mięśnie.
  • Wspomaga układ odpornościowy organizmu i powoduje krzepnięcie krwi.
  • Zwiększ tolerancję glukozy.
  • Dlatego można powiedzieć, że każdy z powyższych elementów przyniesie korzyści, gdy witamina D powróci do normy. I odwrotnie, jeśli masz niedobór, każda z tych funkcji organizmu nie może prawidłowo funkcjonować.

Trzeba tylko pamiętać, żeby przyjąć najlepszą formę, czyli witaminę D3 w lanolinie.

Dlaczego niedobór D3 jest tak powszechny?

Witamina D3
Witamina D3

Witamina D3 Większość witaminy D można uzyskać przez skórę w bezpośrednim świetle słonecznym, około 11:00 do 15:00. Witaminę D otrzymujemy również z pożywienia, ale to nieistotne. Na przykład, aby zaspokoić codzienne zapotrzebowanie na witaminę D, musiałbyś zjeść 40 żółtek jaj, co jest nierealne i niezdrowe. Praca biurowa, obcisłe ubrania, opary i stosowanie kremów przeciwsłonecznych mogą zakłócać przyjmowanie witaminy D. Na przykład stosowanie filtrów przeciwsłonecznych (SPF-15 lub wyższy) zmniejsza syntezę witaminy D3 o 93%! Nawet jeśli siedzimy w pomieszczeniu z oknami wychodzącymi na słoneczną stronę, nasze ciała nadal nie produkują witaminy D3, ponieważ promienie UV nie przechodzą przez szkło.

Kiedy naukowcy użyli światła UV do wytworzenia witaminy D3 z lanoliny, częściowo naśladowali naturalny proces, w którym organizm wytwarza witaminę D, gdy wystawiasz skórę na działanie promieni słonecznych. Witamina D3 w lanolinie działa na organizm tak samo jak witamina D3 w pożywieniu. Mają również niewielkie różnice chemiczne w stosunku do innego rodzaju witaminy D2 pochodzącej z roślin.